Wednesday, December 22, 2010

Mandi air panas MENGGELEGAK...??




Assalamualaikum hadirin yang dihormati sekalian..

Kalau korang tengok tajuk, rasa macam extreme kan? hahaha.. Takpe2, baca dulu..

Menyoroknya saya disini (korang tak nampak aku, that's why aku sebut menyorok) bertujuan untuk berkongsi kegembiraan serta keriangan aku iaitu 4 hari lepas aku and the members telah melancong ke satu destinasi pelancongan yg agak terkenal di negeri Kedah. Aku dan kawan2ku pegi dgn menaiki sebuah kereta berpacuan roda hadapan, bukan 4X4.. Kami pegi 4 orang termasuk aku.. 
(ayat skema tahap skema jawapan SPM 2007,aku form 5 time 2007 la)

Tempat yg aku maksudkan ialah Kolam Air Panas Ulu Lenggong. Aku taw ramai yg tak penah dengar nama ni, apatah lagi jejak kaki kat sini.. (dah hang duduk pun kat Johor, nak mai Kedah mandi air panas? baik mandi guna heater rumah hang..keh3). Kepada siapa2 yg tak taw di mana kolam air panas ni, meh aku bagi gambaran kasar kat mana letaknya.. Image kartun2 sket ye..


Terletak di Baling, Kedah..berhampiran dgn pekan Sik ( google courtesy)

Sesampainya rombongan aku, apa yg buleh aku cakap "Perrghhhhhhhhhhh, Taylor Swift mai mandi air panas ka weh..?" ..... aku dgn perasaan terkejut dan terkesima. Punyalah ramai manusia membanjiri Kolam Air Panas Ulu Lenggong nie.. nak cari parking keta pun susah.. Rakyat jelata bertebaran di sana sini. Yg datang dari KL, dari Johor, dari Melaka.. (macam mana aku taw, tgk plate keta la der). 
Aku dgn geng aku pun tak tunggu lama, pi kaunter bayar sorang rm4 (murah je rm4, masuk wayang rm10 hang buleh pulak) pastu salin baju mandi, kaboooooommmm terjun! 
AMARAN> jangan terus terjun, kalau tidak alamatnya anda akan krem 3 minit. panas woooooooo....

Haaaa bajet style la sampai2 je terus terjun, sekali ambik hang, panas la derrr.. Kami ingatkan suam2 je, rupanya panas jugak.. Actually you all kena warm up dulu kaki sikit2, rendam2 dulu dalam 10 minit pastu baru buleh terjun. Jangan dok buat tarzan sangat la ye kawan2.. Ingat pesanan ini..


Inilah dia... tadaaaaaaaaaaaaaaaaa! Masuk dalam baru best. Tengok signboard memang la tak best.


Satu-satunya Pusat Rekreasi Air Panas yang beroperasi 24 jam di Malaysia (hangpa nak mandi tgh hari pun buleh la, tapi air tu panas sikit la, ala panas sikit ja,hehe) dengan kemudahan penginapan yang terbaik, kalau korang nak taw kat sini ada jugak chalet and camping site, so boleh la nak bermalam.. Yela, dah datang jauh2 dari KL tak kan terus nak balik..


Dengan kemudahan penginapan yang selesa serta aktiviti "jungle trekking" bagi mereka yang menggemari aktiviti lasak, Pusat Rekreasi Air Panas Legong merupakan pilihan yang tepat, jitu, betol, hebat, dan mantaapppp!


Sorry ler pic x jelas. Camera cikai.


Ramai manusia bertenggek tepi2 kolam, nak mandi takot panas. Hahaha apa daaa..


AND aku nak memperingatkan kepada kaum lelaki..LELAKI. bukan nyah, bukan bapuk. Memandangkan suhu air ni agak panas (actually tak panas sangat, suam2 je), dinasihatkan agar anda tidak mandi terlalu lama KERANA khuatir menyebabkan ketidaksuburan kepada sperma2 anda.. Nih, aku siyes ni.. jangan gelak pulak.
Mandi tu berpada2 la.. Kalau perempuan, aku tak taw.. Mandi je la kot lama mana pun.. heehee.. OK.

Kami masuk lepak situ dari kul 12 tgh malam sampai 4 pagi. Kat situ memang org mandi pagi2.. Gila hang nak mandi siang2, maw menggelegak air dalam kolam tu..

Balik dari kolam air panas, kami guna highway BKE (Butterworth Kulim Expressway) terus ke Seberang Jaya. Sampai pun dalam pukul 5 pagi, and breakfast kat Sunway.



Dalam poket ada 7 RINGGIT sahaja! fuuuu cukup2 la nak bekfes makan McD. Membe2 aku pun ada duit lebih kurang aku je.. Entah jadi macam mana, semua pakat sangap nak bekfes McD.. maybe sebab kesan air panas sebelum tu.. (ada kaitan kaaa?) Ambik set sausage mcmuffin sekali coffee, ngap dgn lahabau lahapnya.
Pastu terus zasssss balik rumah kat Kepala Batas.. Sampai pukul 7 pagi, masuk bilik ZZzz tak ingat apa dah.. babai..

Sekian la rentetan tentang air panas! Adiooosssssssssssssssss.......

26 comments:

tqaAwesome said...

fuyooo best kot berendam pagi pagi buta.
ramai sebab cuti skola kot skrg.
hehee
erm, btol2 laki xleh rendam lame2,, sbb tu la laki pon tak digalakkan bersauna..

ayulunera said...

takat ni dah bace 2 entri pasal ni...cam bes nye..tapi jauh sgt...kat kedah...wuhuuuu

Hafidzah Hafidz said...

ahahaha~ waaaa, mandi air panas! best wooo~ fieza tak penah mandi air panas pun..dalam bilik air je laa kot aha~

Cik Jannah said...

waahh..best3..dah lame x g situ :)

aima in luv said...

wahhhh,, jeles aihh,, saya owg kedah tp xpenah smpai ag..

chittysarah said...

wahaaa~~
tempat nie memang best!
law duk chalet dier memang bangun2 kene terus terjun!
kesejukan paras wayang kot

agagagagaga~~

Mira Hana said...

HAHA..best kot..eh bukan kolam dye tak pansa sangat ke...suam2 je..lau balek kampung wajibl ngunnah g sini..

Ifah Ibrahim said...

weyh x solat subuh astaghfirullah haihhh

nub said...

ceqq penah p tempay ni!!

hehhe

hans said...

aku xpenah pi lagi ulu lenggong tu
hahahaha
nama ja orang kedah
tak ada sapa nak bawa aku
sob sob sob

P/S : Bertenang! Tarik Nafas! Sikit Jer Nih! Sakit Sikit Jer Bila Kena Cucuk Nih!

AIMAN said...

siapa2 yg x penah pi lagi, haa tunngu cangak lagi.. tumpang musim cuti skrg kan, plan la cun2 dgn famili gegar kolam ni

penyisir rambut said...

yeay...
da penah g 2 kali da....

azhar said...

penah pegi tempat ni...best...tp kolam yg 1st tu huhu sgt panas ada gak yg berani terjun..mmg ramai org tambah skrg musim cuti skolah..hehe

mira_nas said...

masyuk tu.. kat sini pon ada satu...Lubuk Timah..kat area Simpang Pulai..

lassiegewdix said...

wah !
beshnye mandi air panas .
baik untuk kesihatan .

tyme pegi melake hari tu .
tak sempat ke air panas gadek .
kat johor takde T_______T

Ain Zulaikha said...

best nye jalan2x,, tak pernah agi pergi tempat ni, nak try gi gak lah nanti.. hehheheh

tapi teringat masa kecik2 dulu haha, dulu faham2 lah masa kcik2 kaki bernanah, rendam dengan air panas, menangis2 panas.. padahal gedik je tak panas mana pun T_T

Reen Azreen said...

yeaaa...tau dis place...hehehehe

Kasim Ahmad said...

haha.. bes2 :)

~~ Cik Muda Enny ~~ said...

aww...
air panass...kasik lecur3..
heheheh..
macam besh jew..
:)

atie aizam said...

wah.. aritu pun kami sekeluarga ke sane jugak..

fathiahRAIHANA said...

eh.lame dah tak pegi..last ana pegi 2007..hehe.tp siyes best mndi malam2 situ :)

Haziq Zainal said...

Aku pun pernah sampai sini der. tempat ni jauh ke dalam kan? ;)

Wan Gerrard said...

wah tak pernah sampai lg..tengok je dh panas =P

Sindarella said...

wahh best jehh nmpk ~

Yellow LEOpard said...

huu..best nye

AIMAN said...

siapa yg x penah sampai, plz la pergi.mmg bes.. x rugi
siapa yg penah pergi pon, plz la pergi lagi.. hehe.. best2