Saturday, April 9, 2011

Ekspidisi Gunung Irau 2011

Halloooooooo everybody... Assalamualaikum dan salah sejahtera. Salam 1 Malaysia..

Seperti yang aku janjikan dalam post sebelum ni, aku nak story tentang pendakian aku bersama kelab kembara Unimap menawan puncak Gunung Irau.. Gunung Irau terletak di Cameron Highland bersebelahan Gunung Brinchang. Sebelum ni tak pernah pon aku pegi mendaki gunung. Abes kuat aku pernah hiking kat Taman Negara Pulau Pinang je.. Kali nih ambik hang, pi mendaki gunung terus. Haha.. Cam mana tah, aku & geng boleh terpikir nak pegi mendaki. Maybe nak try something new, hee.. 

Selalunya time weekend, kitorang akan lepak2 minum, main bola, main badminton, main PES.. Hiii.. Ubah selera la pulak. Buat benda yg ganas sket. Gunung ni terletak kat Cameron, so memang sejuk la. Waktu malam kesejukan mencapai tahap gaban. Tahap gaban tu gua cakap lu, memang lu takkan dapat tahan kalau lu tak pakai sweater. Maybe lu akan freeze macam dalam peti ais.

Aku tak nak citer panjang. Jom tengok gambar2..  =)

Di  R&R  Tapah.. singgah minum sat

-
-
-

4 am. Brinchang. Sejuk gila

-
-
-

8 am. Kaki gunung. Ready nak mendaki

-
-
-



-
-
-

Benti relax2 sat.. penat kot..

-
-
-


Berjaya tawan puncak Irau. 2110 meter. Puas. Hahahaha

-
-
-


Mendaki pada dahan2 pokok. Kaler hijau. Macam dalam avatar woahh.. heh

-
-
-



-
-
-

-
-
-


-
-
-


-
-
-


Atas menara pemerhati, puncak Gunung Brinchang. Puncak ni nain dgn keta buleh, tak payah daki

-
-
-

On the way turun dari kaki gunung. Lalu tepi ladang teh BOH. Nice view.. damai wei..

OK. Selesai semua. Dah siap , jalan2 area Brinchang

Pergi dengan sebiji bas, bertolak malam Jumaat sampai pagi Sabtu. Bertolak pulang ke Perlis petang Ahad.. Sorang bayaq rm70. Berbaloi.. Makan + baju sehelai.  :)
Inilah kali pertama aku daki gunung. Penat memanglah penat, tapi best.. Pengalaman yg berharga. Pasni kalau ada lagi trip, aku rasa nak join lagi.. he.. 

Hangpa yang tak pernah2 lagi daki gunung, aku sarankan try la sekali. Baru taw betapa 'nikmat'nya.. hahah.
Tambah pulak kalau time daki tu hujan, main la lumpur banyak2..

Ok, adiossssssssssss......


Nota AG : Maybe pasni aku nak daki Kinabalu pulak. Ada berani? jom2..


20 comments:

adwafarahin said...

perhhh cantek gler tmptnye!

SoLy SoLicious said...

superb la..

P/s : nak daki gunung kinabalu jgn lupe ajak skaki.. heee

Ifah Ibrahim said...

sapa naek mmg dpt baju tu ka haha

mr E oSk gurL said...

nice...best g ekspedisi...=)

Freaky said...

lama x update blog bro. gile best ah xpedisi.

Encik Peluang said...

p panjat gunung under apa ni bro..hehe

Mata Pena Fadz said...

beshnye.....sy suka gak p aktvt outdoor cmni....huarghhh.....suke2~....
berbaloi....

Tasha said...

naik gunung ek? mng hebat la~
I ni setakat bukit broga jer I mampu. huhuhu....

Ain Zulaikha said...

hai aiman :) lama tak datang sini.. hehehe.. busy sangat lepas habis baik dari demam.. wuwuwuuw ... lagi2 dengan broadband masalah.. :( kesian tak? hehe

KinosKoko said...

bestnya...wow...cantek la..

NisaAdnan said...

whoaa syiokk gilak ;pp

fyna said...

omg! memang lawa hutan tu kan? kalau buat photoshoot best ni..haha fyna pernah sekali je nek gunung..pastu xnk da..penatttttttt

Amirrah Zawani said...

wahh bestnya.. cantik pulak tu.. tp mmg penat lah kan.. =p

Naddia said...

perlu ke snow cap tuh

ayulunera said...

bgus r kamu ni....suke bende2 extreme ye....dah bape gunung dah ni kamu panjat..fuuhh.....tahniah2..

Misz Ayu said...

woww beshnyaa

salwaismail said...

pergh. syiok ni!
:DD

salwaismail said...

pergh. syiok ni!
:DD

Zul Fattah said...

lan pun ada sekali.. haha..

Anonymous said...

As salam tumpang iklan ye tuan.
TEBING TINGGI BACKPACKERS
GUIDE SERVICE ALL OVER CAMERON MOUNT
ANDY 017-9997790