Saturday, December 25, 2010

Racing time....!



Hadirin yang dihormati sekalian (siapa2 yang kaki rempit, gangster, kaki paw memang aku tak hormat naa..!).


Tajuk entri atas tu macam aku pulak yang nak ajak race haram. Bukan camtu.. bukan..
Ini race halal punya..terbukti halalnya.. tak caya..? takpe2, tengok bawah ni.


Kalau korang perasan, entri aku aku no 5 yang bertajuk "Little Things" ada aku nyatakan pasal satu race competiton and nama die Formula Varsity. Race nie dianjurkan oleh UTeM pada 9 & 10 October bertempat di Litar Lumba Cub Prix Stadium Hang Jebat.. And seperti aku citerkan dulu, UniMAP  ( U aku tu, isk3..) telah menghantar satu team dikenali sbg UniART, stands for Unimap Automotive Racing Team.


Klik untuk tumbesaran
Team aku lepas abes race 30 laps


Team nih aku pun join jugak.. Join masa aku awal sem 2.. sekarang aku dah nak masuk sem 4. Hidop aku jadi gila sibok, kadang2 serabot tak cukup masa, tak cukup tidoq and kadang2 cakap sorang2.. ( cakap sorang2 lagi ok dari aku cakap dangan tiang letrik).. 


This race actually was inspired by the Formula Society of Automotive Engineers (Formula SAE), yang dianjurkan setiap tahun. Formula SAE nie selalunya omputih ja masuk.. Kerap buat kat US, Australia, Jerman, Canada.. Formula SAE keta dorang laju2, guna enjin 600cc.. Perghhh gua cakap lu keta racing Formula SAE nak test dgn Ferrari pun buleh..! Tak percaya pi tengok kat Youtube..


Kalau dalam Formula Varisty Malaysia nih, enjin pakai 135cc je.. Setakat nak kejar van sayuq Pak Abu tu boleh laa.. tapi kalau nak test dengan Ferrari pun boleh.. ape salahnya.. laju jugak.. laju kena tinggal kat belakang makan asap!


Klik kalau nak tengok brand tayar..haha
Racing car team unimap. amacam, marabahaya tak?


Formula Varsity 2010 disertai oleh institut pengajian tinggi seleruh Malaysia. Universiti, politeknik, kolej komuniti, instut kemahiran mara & jugak kolej swasta.. Paling jauh datang adalah Politeknik Mukah, Sarawak.. 
Mai punya jauh bak hang, kena berenang, berguling apa semua dulu baru sampai.. haha.. Takde la, naik kapal terbang..mesti kos tinggi kan.. kaya kot politeknik Mukah nie..


Team aku overall no 3.. tapi keta Taylor laju gila sial..


Track yang kami race tu banyak straight lines, and before tu keta team aku tuned untuk layan corner.. So terpaksa la crew2 aku adjust balek keta race UniART.. ada satu malam crew2 aku dok adjust keta sampai pukul 4 pagi.. kesian bak hang.. kena tukaq sprocket la, adjust rantai la.. macam2 ler.. letih..!  itulah pengorbanan kami sbg crew yang diamanahkan oleh pihak U untuk menang race..

Dah panjang sangat aku citer.. jom layan gambar2 pulak..

Awex dari Redbull.. datang jenguk team UniART

Simpan duit buat pi Mekkah

Baca doa jap..

"Time hang layan corner tu, hang tibai laju kaw2 punya!"
"Abg jgn risau la, brake keta ni pakai ABS"


Siapa driver nih..? hampa tolong cari sat naaa





The beauty of black..! UniART1

Baca SMS dulu.. ngeh3..

UniART

Pengajaran yang paling bermakna aku dapat setelah menyertai event nie,
(bangun tidoq awal tiap2 hari,huh) adalah semangat setiakawan dan jugak kerjasama berpasukan.
Kalau takda ciri2 nih, maw bertumbuk kami satu team. ( yela, dah tiap2 hari stress kena siapkan keta ikot waktu sebelom dateline)


Okeylah, sekian dari aku..  =)

13 comments:

fathiahRAIHANA said...

whooa. cam best je.. bole smpan duit pegi mekkah pulakk . share ckit . hihi ~

nub said...

nak sebijik kreta tu.
guna p clas.

hahak

.ima. said...

teringin sngat nak naik benda ni dari dulu lagik :(

Zetchi Henry said...

wah apsal x ajak zetchi join..
nak ikut dher!

omurice said...

bestnyer...gempak..

HonEyBuNNy said...

bestnya...racing cara neh xpa..hehhehehe

aqilah mohd ali said...

waa...
tergamam sekejap...
hehehhe
^____^

AIMAN said...

fathiahRAIHANA: boleh2.. itu yg bagus kan.haha
nub: baik naik moto ja..heh
ima: aik dari dulu lagi?
zetchi: zethi bz, camne nak ajak
omurice: best2..
honeybunny: racing legal nye.. :P
aqilah: awat tergamam? haha

Yellow LEOpard said...

congratz. :)

dabuldahi said...

mai la lawan ngan aku.. aku mat rempit.. hahhhaaha

AIMAN said...

yellow: tima kasih

dabuldahi: takot aku.. haha

dabuldahi said...

hahaha...
apa plk takot... aku naik moto.. hang naik la keta kecik ni.. hehhe..

aku jadi valentino rossa
hang jadi maikel cumaker

AIMAN said...

xleh.. confirm la moto hg lagi laju