Thursday, January 20, 2011

Hidup menjadi SIBUK

Assalamualaikum (untuk umat Islam) dan salam 1 Malaysia (sape2 nak jawab pon boleh..)

Baca tajuk entri nie pon rasa macam sibuk.. kan kan..? Korang pon aku rasa sibuk yang teramat jugak. 
Masing2 dengan hal sendiri..ada yang kerja, dan untuk student macam aku, sibuk dengan assignment, sibuk dengan kuliah, sibuk nak pergi kelas tutorial, sibuk nak pergi lab.. semua sibuk la..
Sampai nak buat kerja kecik pon rasa diri nih dah sibuk gila..! Hahahahahaha... padan muka hangpa..
Marilah kita sibukkan diri walau hangpa kata tak sibuk..
Sampai satu tahap tue, aku rasa nak pi mandi pon akan rasa sibuk.. mandi dah berapa minit.. 30 minit ( errr.. basuh baju sekali la kan.. heh..nak shampoo rambut ke berus gigi segala bagai..)
Pastu nak main game lagi especially game PES ( untuk kaum wanita, kalau tak taw apa itu pes, pegi tanya kaum lelaku. kalau dorang pon tak taw.. search kat Google..haha), main futsal lagi.. nak tengok muvie lagi..
Semua aktiviti2 nie akan buat aku rasa tak cukop masa 24 jam.  Sekarang pulak aku tengah maraton muvie 
The Lord of the Ring dan Harry Potter.. The Lord of the Ring ada 3 episode, 1 episode maw dekat 3 jam..
pastu Harry Potter ada 7 episode.. belambak gila der.. aku ni jenis ketinggalam zaman, orang lain dah tengok habes, aku baru nak start tengok.. (gelak la kat aku, sila..)


Sooooo, sebagai langkah untuk mengatasi kekurangan masa nie, aku telah mengenal pasti beberapa cara.. antara  langkah2 nyer... :

1. BERFIKiRAN POSITIF. Positif kat sini bermaksud jangan pikiaq benda2 yang boleh menjatuhkan mood hangpa la.. sentiasa fikir boleh buat sesuatu perkara walau tak boleh.. perkara tue atlis yang boleh dicapai akal fikiran la.. jangan la dok berusaha jugak nak jadi kaya macam Bill Gates kalau dah taw tak boleh.. 

2. BAHAGI MASA. Masa 24 jam potong2 la jadi kecik..hehe. bahagi ikot keutamaan.. yang mana penting, buat dulu.. contohnya antara buat homework dan ngorat awex cun, haa buat la homework dulu kejap..
pastu dah setel, pergi la ngorat pulak.. heh.. kalau cun. ngorat sampai dapat.

3. PANDAI. Pandai di sini bererti pandai nak bezakan antara baik dan buruk. kalau benda baik, buat yang baik dulu.. yang buruk tu kemudian la.. benda baik kalau buat, sure2 la tak rugi masa kan.. dapat pahala lagi..
So, masa tak terbuangla dengan sia2.. 

Actually ada lagi langkah2 nyer,, tapi aku dah nak kena masuk kuliah nie. Fluid Mechanic.. tak masuk kang tak dapat ilmu.. jadi dungu pulak.. Aku akan share lagi info di kemdian hari ye.. Adiooooosssssss....

19 comments:

Mau dapat $10/hari? said...

hehe..sharing terus info kesibukannya sobat..btw, Adios itu bahasa apa yah? n artinya apa? saya tungguin di blog saya yah..Thanks!

najah hijriah said...

peh...mmg bz glr... mngalahkan bdk fnl year....hehehe.. bgus le awk ni..slalu motivasikn diri..bgus2..positif slalu...

::astonishing az:: said...

selalu student macam tula...sibuk ngan movie je..haha..gud luck!

Amira Naddia said...

lau bz sgt tokse la tgok hary poter dgn lotr tuh...wekks

Wan Gerrard said...

good luck bro..busy tgok wyg ka? :P

~misz nurul~ said...

like~~
haha :D

ayulunera said...

tau takpe....sejak dah masuk belaja ni..penggunaan mase tu amatlah berkire...sampai nak trun bli makanan pon pikir 4-5 kali.lagi2 kalo esok nye kene submit keje atau ade kuiz...adeih..

AIMAN said...

najah: kuliah xdela bz mana pon.. hal lain yg buat jadi bz.. hee

az: movie lagi bes dari kuliah.. heh

amira: nak tengok jugak. bes

AIMAN said...

wan gerrard: wyg mahal bro.. donwload aje..

nurul: haha.. like la banyak2

ayu: nak beli makanan pon berkira kew.. aku kalau makanan x kira ah, memang laju.. hehe.. pantang lapaq

KUREKURE COMEL said...

hehehe...rse cm klakor je perenggan no 3....buat bende baek dulu....yg buruk tu kemudian...hehehehe

AIMAN said...

kure2: perenggan no 3 tue special sket.. depend org tu. hahah

HonEyBuNNy said...

wah...sgt bagus tips neh..jom jangan malas....stdy2..ehheh

Hafriz el-Muhammady said...

Kesibukan mmbawa kpd stress..kmurungan..anxiety.
Jd, sblum bnde2 buruk brlaku...
knali diri sndiri sbtul2nya..
http://perisai-mahkotasufi.blogspot.com/2011/01/aku-stressss.html

alfone said...

hahay~
sip2
nice tips..

salam kenal~

hamzah ian said...

gua dah amik sem lepas.. senang jo.. haha

Solihin Zubir said...

owh.. nk bahagi masa kena potong2 eh? hahah...

gud luck!

AIMAN said...

honeybunny: study smart dah ler.. x rajen xpe.. heehe

hafriz: betol2.. hidop kena ceria dan riang

alfone: salam kenal bro..

hamzah: apo yang sonang nyo? fluid mechanic ka? heh

solihin: potong je ape2 yang patut. haha

ayulunera said...

hahaa...alang2 boleh diet....hahaha

nadzirah aqilah said...

hahaha.. sebagai student bab2 muvie tu perkara biasa..

dulu pernah dtg tyme hangin lain mcm.. satu malam tak tdo marathon muvie punye pasal. esoknye g kuliah mulala mata rabak habis.. hikhikhik